contact

sluiten

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

info@flandersopticians.be 015 44 06 40
Het beroep orthoptist-optometrist.

Het beroep orthoptist-optometrist.

Op 12 april 2019 werd een nieuw koninklijk besluit betreffende het beroep orthoptist-optometrist gepubliceerd dat op 22 april 2019 in werking trad. Viviane De Vries van het Apoob kwam bij Club Flanders tekst en uitleg geven over dit ‘nieuwe’ beroep.

hero-img

De orthoptist-optometrist is een paramedisch beroep in de oogzorg. De orthoptist-optometrist mag bepaalde onderzoeken autonoom uitvoeren, bijvoorbeeld stoornissen in het kleurenzien, oogmetingen en contactlensaanpassingen bij personen ouder dan 16 jaar,…. Sommige onderzoeken en behandelingen zoals bijvoorbeeld dubbelzien, scheelzien, … mag de orthoptist-optometrist uitvoeren op voorschrift van de oogarts of later van een andere arts-specialist. De opticien mag geen handelingen stellen binnen de gezondheidszorg, maar wel brillen en lenzen afleveren. 

Personen met een diploma orthoptist, een graduaat- of bachelor in de oogzorg kunnen de titel van orthoptist-optometrist al aanvragen. We raden aan deze aanvraag nu al in te dienen door je diploma door te sturen naar  het e-loket voor zorgberoepen, inloggen doe je met je E-id. Personen met voldoende beroepservaring kunnen een derogatie aanvragen zodat zij dezelfde prestaties kunnen blijven uitoefenen zonder de titel te dragen. Een derogatie aanvragen kan tot 22 april 2023 bij de erkenningscommissie op basis van een attest verstrekt door een oogarts of een dossier dat je beroepskennis aantoont (diploma, attesten , bijscholingen , cursussen , …). Gezien er nog geen voorwaarden zijn opgesteld voor het attest en de erkenningscommissie nog wordt samengesteld, kunnen derogatieaanvragen nog niet worden ingediend. 

De erkenning van het beroep orthoptist-optometrist moet kwalitatieve eerstelijns oogzorg toegankelijker maken voor de burger. Enkel oogartsen en orthoptisten (na delegatie door een oogarts) hadden een wettelijk kader voor het uitvoeren van oogmetingen. De erkenning van het beroep vergroot het aanbod aan kwalitatieve dienstverleners in de oogzorg.

Het is een eerste stap, meer lezen kan op de federale site van volksgezondheid. Ondertussen werd bevestigd dat twee beroepsverenigingen van oogartsen de erkenning van het beroep aanvechten…

 

hero-img

Bachelors of gegradueerden in de oogzorg kunnen hun titel van orthoptist-optometrist al aanvragen. Alle anderen kunnen best afwachten. Er zijn nog teveel onbekende factoren die eerst verduidelijkt moeten worden. 


Terug naar overzicht

M

eer

tips

hero-img

Verwerf je eigen positie in de markt

lees tip
hero-img

Focus op een gezond merkenbeleid

lees tip
hero-img

Fotoshoot lente/zomer 2019

lees tip

© 2019 Wadsup. All Rights Reserved.